Sól a potencja

Sól w codziennej diecie

Trudno wyobrazić sobie jedzenie bez soli. Sól, to w rzeczywistości chlorek sodu. Związek ten dodawany jest do niemal wszystkich potraw. Dodajemy ją do potraw słonych, takich jak mięsa, sałatki czy sery. Ale chlorek sodu znajduje się również w potrawach, które w ogóle nie są słone. Chodzi o ciasta, ciastka i inne słodkości. Dodajemy do nich sól po to by przełamać dominującą słodycz. Duże ilości chlorku sodu znajdują się w przyprawach wieloskładnikowych. Są to przyprawy do mięs, sałatek i sosów. Oprócz suszonych warzyw i ziół znajduje się w nich sól, która wzmacnia smak. Bez soli nic by nam nie smakowało. Nie wyobrażamy sobie na przykład gotowanych ziemniaków czy innych warzyw bez soli. Podobnie ma się rzecz z zupami i sosami. Bez soli niezjadliwe byłyby również potrawy mączne, takie jak pierogi, kopytka czy pyzy. Sól dodajemy do wody, w której gotujemy ryż, makaron lub kaszę. Duże ilości soli znajdują się w potrawach gotowych, takich jak kiełbasy, wędliny, pasztety czy wędzonki.

Sól a zdrowie

Choć jest potrzebna i nadaje jedzeniu lepszy smak, w nadmiernych ilościach jest szkodliwa. Sól jest zdrowym dodatkiem do żywności, jeśli dzięki niej kisimy ogórki czy kapustę. Pod wpływem soli warzywa te zmieniają smak i wygląd. Jedzenie kiszonek sprzyja wytwarzaniu w jelitach kwasu mlekowego, który stanowi pożywkę dla dobrych bakterii. Bez soli nie moglibyśmy przyrządzić wędzonych ryb czy śledzi w wielu postaciach. Dlaczego więc trzeba pilnować, by nie dostarczać sobie zbyt dużej ilości chlorku sodu? Otóż dlatego, że właśnie sód w dużych ilościach szkodzi zdrowiu. Spożywany w nadmiernych ilościach jest najczęstszą przyczyną nadciśnienia tętniczego. Nadciśnienie tętnicze uszkadza serce i układ naczyniowy, nierzadko prowadząc do udaru. Co ciekawe, bez soli nasze mięśnie nie funkcjonowałyby prawidłowo. To chlorek sodu sprawia, że mogą się kurczyć, a co za tym idzie, potrzebny jest do prawidłowej pracy naszego serca. Naukowcy dowodzą, że chlorek sodu spożywany w odpowiednich ilościach sprzyja rozluźnieniu i działa antystresowo. Powoduje uwalnianie się oksytocyny – hormonu szczególnie ważnego w ciąży i podczas porodu, ale także w seksie. Oksytocyna powoduje skurcze macicy ułatwiające osiąganie orgazmu. Można więc powiedzieć, że sól spożywana w rozsądnych ilościach ma dobroczynny wpływ na kobiecą potencję seksualną. Próbując sprawdzić ile soli spożywamy każdego dnia, nie wystarczy wzięcie pod uwagę tego, czym posypujemy jajka i solimy sos, zupę, sałatkę czy wodę na ziemniaki lub makaron. Trzeba pamiętać o tym, że spore ilości chlorku sodu zawierają produkty, które kupujemy w sklepie i spożywamy każdego dnia.

Kłopotliwy problem

Ograniczenia aktywności seksualnej, to kłopotliwy problem, zarówno dla mężczyzn jak i kobiet. Kłopot jest duży, gdy ograniczenia te związane są z niemożnością osiągnięcia lub utrzymania erekcji. Wszak erekcja utożsamiana jest z męskością. Problemy z erekcją mają dziś panowie w każdym wieku, również ci młodzi i zdrowi. U nich erekcja szwankuje z przyczyn takich jak stres, napięcie, lęk przed odrzuceniem, ciążą i chorobami płciowymi. Główną przyczyną zaburzeń erekcji u mężczyzn w wieku średnim i starszym są schorzenia ogólnoustrojowe, które wpływają na stan, kondycję i funkcjonowanie układu krążenia. Chodzi przede wszystkim o cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie, chorobę wieńcową i otyłość. Erekcja zależy od układu krążenia, ponieważ w istocie polega ona na szybkim wypełnianiu krwią naczyń krwionośnych znajdujących się w prąciu. Naczynia te ulegają rozkurczeniu i członek z wiotkiego i miękkiego robi się twardy, sztywny i sterczący. Jamiste ciała prącia muszą wypełnić się krwią i rozkurczyć w odpowiedzi na pobudzenie seksualne wywołane pieszczotami w trakcie gry wstępnej. Problemów z erekcją, jeśli są długotrwałe i nasilają się, nie wolno lekceważyć. Brak satysfakcji z seksu uderza nie tylko w mężczyznę, ale i w partnerkę. Doraźną pomocą w rozwiązaniu problemu są leki kamagra. Produkuje je indyjska firma farmaceutyczna Ajanta Pharma. Tabletki te działają tak samo jak Viagra, lecz kosztują znacznie mniej. Kamagra i Viagra zawierają ten sam składnik aktywny o nazwie sildenafil, który doraźnie i czasowo przyspiesza napływ krwi do członka i pomaga utrzymać wzwód.

Sól a potencja

Nadmiar soli w codziennej diecie, to główna przyczyna nadciśnienia tętniczego, które prowadzi do poważnej choroby wieńcowej, a nierzadko udaru. Nadciśnienie stopniowo uszkadza serce i układ naczyniowy. Od kondycji tego układu zależy napływ krwi do prącia w trakcie stosunku i możliwość utrzymania erekcji w czasie potrzebnym do odbycia pełnego stosunku płciowego. Tak więc nadmiar soli nie sprzyja dobrej kondycji seksualnej mężczyzn. Gdy kondycja ta szwankuje i erekcja jest słaba bądź krótkotrwała, można skorzystać ze wspomnianych wyżej środków farmakologicznych. Zarówno Kamagra jak i Viagra powinny być przyjmowane tuż przed planowanym zbliżeniem i zgodnie z zaleceniami i wskazaniami opisywanymi w ulotkach. Leki te nie są obojętne dla serca i całego układu krążenia. Obydwa działają tylko wtedy, gdy mężczyzna osiągnie stan pobudzenia erotycznego.

Źródło: https://viagra.edu.pl/