Warsztaty Makrobiotyczne "ŻYCIE BEZ CHORÓB" Katowice 03.04.2016

Obrazek użytkownika Bart
Warsztaty Makrobiotyczne "ŻYCIE BEZ CHORÓB" Katowice 03.04.2016

Teoria makrobiotyki i starożytnej filozofii Wschodu oraz nauka praktycznej znajomości kuchni makrobiotycznej.

Makrobiotyka to sztuka zdrowia i długiego życia, to styl i filozofia w jaki sposób chcemy przeżyć życie. W węższym znaczeniu to specyficzny sposób odżywiania pokarmem nieprzetworzonym, w pełni witalnym i zrównoważonym energetycznie, pochodzącym z naturalnych i lokalnych upraw. Osoby odżywiające się stale makrobiotycznie są praktycznie odporne na wszystkie choroby.

Prowadzący

Kazimierz Kłodawski

Kazimierz Kłodawski - specjalista z zakresu żywienia człowieka i promocji zdrowia oraz znawca i miłośnik starożytnej filozofii, medycyny i dietetyki Dalekiego Wschodu, autor książek i publikacji, nie tylko na tematy zdrowotne.

Miejsce warsztatów

Katowice, Sklep Ekologiczny BIOLADA, ul. Słowackiego 12A/19. ZAPISY NA WARSZTATY »

Czas trwania warsztatów

1 dzień - niedziela, 03.04.2016r. od 9:00 do 17:00 – pełne 8 godzin zajęć (zaczynamy śniadaniem, a kończymy podwieczorkiem.)

Program warsztatów

W części warsztatów dotyczącej praktycznej znajomości kuchni makrobiotycznej zademonstrowane zostaną naturalne i energetycznie zrównoważone dania śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne. W programie m. in.:

  • Nauka gotowania ziaren zbóż i kasz – podstawy żywienia makrobiotycznego.
  • Sposoby i metody przyrządzania warzyw - w tym strączkowych i kiszonych, w kuchni makrobiotycznej.
  • Przyrządzanie potraw z roślin dziko rosnących, ze szczególnym uwzględnieniem wodorostów (glonów) i grzybów.
  • Nauka przyrządzania bulionów i zup.
  • Desery makrobiotyczne i inne naturalne słodkości. 
  • Rola nasion i orzechów w kuchni makrobiotycznej.

W części teoretycznej warsztatów zostaną omówione, m.in., następujące tematy:

  • Główne zasady makrobiotyki: czym makrobiotyka jest, a czym nie jest. Jedyna Zasada jin i jang. Makrobiotyka jako filozofia, styl i sposób życia. 
  • Zdrowie i choroba w ujęciu makrobiotyki. Co zyskasz stosując makrobiotykę?
  • Podstawy fizjologii w ujęciu Teorii Pięciu Przemian. Wadliwe odżywianie przyczyną chorób cywilizacyjnych takich, jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca, otyłość, osteoporoza, chroniczne zmęczenie itd.
  • Mleko – mit cywilizacji

Jadłospis warsztatów

  • Śniadanie: (9.00 – 9.30). Bulion żurkowy z miso i glonami. Płatki zbożowe i kaszka kuskus z posypką nasienno-orzechową i syropami zbożowymi. Herbata kukicha.
  • Obiad: (13.00 – 13.30). Zupa grochowa. Ryż brązowy, gomasio, kotlety ze zbóż i grzybów, warzywa przyrządzane metodą kinpira, sos grzybowy, surówka z warzyw kiszonych i słodkich z sosem winegret. 
  • Podwieczorek: (16.00 – 16.15). Pierniczki imbirowe i granola, kawa zbożowa.

Koszt uczestnictwa

Cena uczestnictwa w warsztatach: 190,-PLN / 1 osoba. Warunkiem wzięcia udziału w warsztatach jest wpłata zaliczki w wysokości 90zł do oraz wpłata pozostałej sumy 100zł przed samymi warsztatami. Dla par proponujemy zniżkę - w tym celu prosimy o kontakt bezpośredni.

Uczestnicy warsztatów zostaną wyposażeni w komplet materiałów niezbędnych do samodzielnego studiowania i utrwalania wiedzy nabytej na zajęciach w Szkole Żywienia Naturalnego.

Liczba miejsc jest ograniczona. ZAPISY NA WARSZTATY »

Więcej informacji

email: sklep@biolada
tel. 505 444 148