Truskawki z amazake, błyskawiczny letni deser

Obrazek użytkownika Bart
Truskawki z amazake, błyskawiczny letni deser

W samym środku sezonu truskawkowego polecamy szybki i wyśmienity deser. Gdy w letnie dni żar leje się z nieba zdaża się tak, że ciężko silić się na kreatywność i stanie godzinami przy kuchennym blacie. Apetyt też bywa nieco mniejszy i częściej sięgamy po lekkie, roślinne czy owocowe przekąski na słodko, pomagające znosić nam wysokie temperatury.

Na takie okoliczności mamy wyjście idealne: błyskawiczny deser z truskawek i zbożowego amazake. Ta lekka, niskokaloryczna przekąska to idealny balans pomiędzy intensywnym, orzeźwiającym aromatem dojrzałych w letnim słońcu truskawek oraz naturalnie słodkiego, zbożowego kremu.

Dla osób na diecie bezglutenowej istotną informacją jest, że amazake ryżowe i jaglane nie zawierają glutenu.

Składniki na 2 porcje

  • 400-500g świeżych, dojrzałych krajowych truskawek
  • 1 słoik ok. 350-370g deseru Amazake: ryżowego, jaglanego lub owsianego
  • ewentualnie sezam lub mielone orzechy do posypania

Przygotowanie

Umyte pod bieżącą, zimną wodą i odcieknięte truskawki rozdzielamy na dwie równe porcje, układamy w miseczkach. Następnie polewamy truskawki kremem amazake.

W bardzo gorące dni możemy deser przygotować wcześniej i schłodzić przez ok. 1h w lodówce.

Jeśli ktoś lubi można deser można posypać mielonymi orzechami lub sezamem.

Spróbujcie. Pychota!