Ekologia

Subskrybuj RSS - Ekologia

Zbożowy zawrót głowy czyli gościmy w firmie NIRO

Zbożowy zawrót głowy czyli wizyta w firmie NIRO

Obrazek użytkownika Bart

Zboża to podstawowe, proste i zdrowe źródło pożywienia od zarania dziejów ludzkości. Właściwie przechowywane ziarna zbóż, z nienaruszoną warstwą zewnętrzną - łuską, mogą przetrwać nawet kilka tysięcy lat, zachowując zdolność do wykiełkowania, innymi słowy - zachowując wewnątrz życiową energię. Mieląc lub prasując zboża łamiemy twardą, wręcz niemożliwą do strawienia przez nasze soki trawienne, łuskę i uwalniamy zawarte wewnątrz ziarna - w bielmie i zarodku - wartości odżywcze.

Zdrowa żywność - jak zorganizować lokalnie?

Zdrowa żywność - jak zorganizować lokalnie?

Obrazek użytkownika Bart

Tak właśnie brzmi tytuł kolejnego webinarium jakie przygotowuje Fundacja Cohabitat znana z wielu ciekawych inicjatyw ekologiczno-społecznych.

Tematem tej internetowej konferencji będzie organizacja i współtworzenie lokalnych "sieci" (kooperatywa brzmi o wiele lepiej, prawda?) produkcji ekologicznej żywności zapewniająca rolnikom zbyt i ręce do pracy a odbiorcom w pełni kontrolowaną zdrową żywność bez chemii.

Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie

Zapisz się na Uniwersytet i zostań... rolnikiem ekologicznym!

Obrazek użytkownika Bart

Idea Uniwersytetu Ludowego zrodziła się w XIX-wiecznej Danii - wówczas małym rolniczym kraju. Była to forma edukacji kierowana do osób o znikomych możliwościach kształcenia z racji barier: ekonomicznych i geograficznych, mająca na celu uczenie aktywnego twórczego, zaangażowanego życia. Metoda ta była odpowiedzią na skostniały system edukacji i przyniosła na duńską wieś autentyczne społeczno-kulturalne ożywienie.

BioBazar w Katowicach

Relacja z BioBazaru w Katowicach

Obrazek użytkownika Bio-Życie

BioBazar to marka znana już od 3 lat, głównie wśród mieszkańców Warszawy. Jest to targ ekologiczny, znajdujący się na terenie dawnego zakładu platerniczego. Po sporym sukcesie stołecznego BioBazaru, jego pomysłodawca i gospodarz - firma MyEcoLife - postanowiła stworzyć podobne miejsce na Śląsku.

Od początku kwietnia, w hali byłej Huty Baildon, tam gdzie kiedyś odlewano, kuto i walcowano stal dziś stoją stoiska z certyfikowanymi wyrobami ekologicznymi. Wzorowy przykład rewitalizacji terenów poprzemysłowych.

Witamy w Bio-Życie

Witamy w portalu Bio-Życie

Obrazek użytkownika Bio-Życie

Witamy na naszym portalu. Naszym celem jest stworzenie rzetelnego źródła informacji, aktualności i ciekawostek związanych z prostym, zdrowym życiem w zgodzie z naturą.

Skupimy się na promocji zdrowej, nieprzetworzonej żywności BIO/EKO, zdrowego stylu życia. Nie zabraknie również wywiadów z ciekawymi ludźmi tj. producentami, rolnikami, twórcami wszelkim pozytywnych inicjatyw a także relacji z imprez branżowych lub innych ciekawych miejsc.