Dashi i Shoyu: Esencja Japonii

Obrazek użytkownika Bart
Dashi i Shoyu: Esencja Japonii

Japończycy, w których żyłach płynie krew Samurajów, słyną z głębokiej pasji i dokładności oraz wręcz śmiertelnej powagi w podejściu do swej pracy. Także w sferze produkcji żywności i gotowania wykazują się ogromną pieczołowitością i dokładnością, ale przede wszystkim ogromną mądrością i sercem. Rzeczywiście możemy odczuć to kosztując oryginalne, tradycyjne, japońskie produkty, które mamy zaszczyt dystrybuować w sklepie Biolada.pl.

Na kanale Kuchnia+​ można obejrzeć 2 części filmu "Dashi i Shoyu: Esencja Japonii". Film ten opowiada o tradycji naturalnego wytwarzania sztandarowych produktów, bez których kuchnia japońska nie może się oby. O tradycji która z pokorą, wdzięcznością oraz głębokim szacunkiem wykorzystuje dobra Natury, nie naruszając równowagi. O tradycji, która stale od wieków przekazywania jest z pokolenia na pokolenie.

Pierwsza część opowiada o bulionie Dashi, wodorostach Kombu, grzybach Shiitake oraz związanym z nimi smakiem "umami".

Druga część przedstawia produkty wytwarzane w oparciu o procesy fermentacji z udziałem występujących wyłącznie w japońskim klimacie fenomenalnych kultur pleśni Koji nazywanych także Aspergillus oryzae [łac.] lub po prostu Kropidlak żółty [pl.]. Są to np. sos shoyu, mirin, sake, itp.

O wiele łatwiej docenić w/w produkty, gdy wiadomo skąd pochodzą i w jaki sposób powstają.